Τετάρτη 5 Μαρτίου από τις 19:30 μ.μ. μέχρι τις 21:30 μ.μ.Στην αίθουσα του παλιού σχολείου Αρίλλα.

ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση)
Επανάληψη και πρακτική εξάσκηση πάνω σε ειδική κούκλα με χρήση εκπαιδευτικού προσομοιωτή απινιδωτή.

Στην αίθουσα του παλιού σχολείου Αρίλλα.
Διδάσκοντες: Οι Γιατροί του Αρίλλα
Τάνια και Γιάννης Παπαδόπουλος


Σκοπός των μαθημάτων είναι να καταρτιστεί ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του Αρίλλα και της ευρύτερης περιοχής ώστε να έχει τις απαιτούμενες γνώσεις Βασικής Υποστήριξης Ζωής, Πρώτων Βοηθειών και Εκμάθησης Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή. Πρόκειται για μία εκπαίδευση που σώζει ζωές, και κάποια από αυτές μπορεί να είναι και η δική μας.
Σε περιοχές όπως την δική μας που όταν καλεστεί το ασθενοφόρο διαρκεί το λιγότερο μια ώρα μέχρι την άφιξή του και τότε στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μαζί με τον οδηγό και ένας νοσοκόμος αλλά σπανίως γιατρός, τα ποσοστά επιβίωσης ενός ατόμου με καρδιακό επεισόδιο είναι μηδαμινά αν δεν του παραχθούν αμέσως οι πρώτες βοήθειες από κάποιον που έχει τις βασικές γνώσεις.
Η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους είναι ζωτικής σημασίας πριν την άφιξη εξειδικευμένης βοήθειας.
Η έγκαιρη αναζωογόνηση και άμεση απινίδωση (εντός 1-2 λεπτών) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα >60% επιβίωση 70%.
Ευελπιστούμε να εγκαταστήσουμε μια συσκευή αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε κεντρικό σημείο του Αρίλλα που θα είναι προσβάσημο 24 ώρες το 24ωρο και να υπάρχουν αρκετά άτομα στην περιοχή που να μπορούν να ανταποκριθούν με την εμπειρία τους όποτε χρειαστεί. Έτσι η τοπική κοινωνία μας θα είναι από τα μοναδικά μέρη στην Κέρκυρα ( ή και στην Ελλάδα) που θα έχει μια τέτοιου είδους οργάνωση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτή η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική σε όλους όσους έχουν δίπλωμα οδήγησης , διδάσκεται ακόμη και σε μαθητές από 12 χρονών.