MAWLYNNONGΤο MAWLYNNONG είναι το όνομα ενός μικρού φτωχού χωριού τετρακοσίων κατοίκων στην ανατολική ΙΝΔΙΑ. Αναζητήστε το στο διαδίκτυο. Η οικονομία του στηρίζεται 100% στη γεωργία. Δεν υπάρχει ούτε τουρισμός, αλλά ούτε και επιδοτήσεις. Έγινε διάσημο στον κόσμο ως το καθαρότερο χωριό στην Ασία.
Είμαστε και εμείς σ' ένα χωριό τετρακοσίων κατοίκων, στον Αρίλλα. Το χωριό μας βρίσκεται στην ΕΥΡΩΠΗ. Η οικονομία μας στηρίζεται στον τουρισμό και τη γεωργία.


Πριν μερικά χρόνια ξεκινήσαμε, με προοπτική και με όνειρο, το “κίνημα των κάδων” για να γίνουμε κάποτε στο μέλλον το καθαρότερο χωριό στην Κέρκυρα, αν όχι στην Ελλάδα. Κατασκευάσαμε 30 θέσεις για κάδους και αλλάξαμε την όψη και την εικόνα του χωριού. Παραμείναμε, ωστόσο, μακριά από το στόχο λόγω: 1) της αδιαφορίας και της ανικανότητας της δημοτικής αρχής να υποστηρίξει την προσπάθεια μας και 2) της αδράνειας, της έλλειψης αυτοπεποίθησης και της αδιαφορίας των κατοίκων να προχωρήσουμε μόνοι μας πιο πέρα.
Επίσης πριν χρόνια, πραγματοποιήσαμε ένα δίκτυο μονοπατιών, με κέντρο και αφετηρία τον Αρίλλα, για να αναδείξουμε την φυσική ομορφιά του τόπου μας και να υποστηρίξουμε την ιδέα του περιπατητικού τουρισμού, τόσο διαδεδομένη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιλέξαμε τη διαδρομή, τη σηματοδοτήσαμε και λειτουργούμε έκτοτε ένα μονοπάτι το οποίο χαίρει μεγάλης εκτίμησης των επισκεπτών. Όμως, η συντήρηση και η βελτίωση του εγκαταλείφθηκαν από την αδιαφορία όλων μας. Λίγοι μόνο γνωρίζουν την ύπαρξη του μονοπατιού.
Παράλληλα, εχουμε παρουσιάσει εδω και καιρό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασύνθεσης και μεταμόρφωσης υπάρχοντων τουριστικών υποδομών στον Αρίλλα με σκοπό να καταστεί το χωρίο μας προορισμός για τη φιλοξενία ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Μια πρόταση καινοτόμα και πρωτοποριακή δημιουργίας ενός μοναδικού τουριστικού προορισμού στην Ελλάδα. Καμία ανταπόκριση. Μείναμε στην πρόταση.
Πριν δυο χρόνια βραβεύτηκαν 40 άτομα του χωριού μας και πήραν δίπλωμα εκμάθησης πρώτων βοηθειών. Το αρχικό σχέδιο ήταν να μάθουν, αν όχι όλοι οι κάτοικοι τότε η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων τις αρχές της ΚΑΡΠΑ, τη χρήση απινιδωτή και τις πρώτες βοήθειες. Εγκαταστήσαμε αυτόματο απινιδωτή στο χωριό. Εγκαταλείψαμε, όμως, και αυτήν την προσπάθεια να αποκτήσουμε ουσιαστική επιμόρφωση στην παροχή πρώτων βοηθειών. Πλεονέκτημα που θα καθιστούσε, εκτός των άλλων, το χωριό μας ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό
Κάθε μια από αυτές τις προτάσεις, αν είχε προχωρήσει και ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να καθυψώσει το χωριό μας, τον Αρίλλα, ως έναν πρωτοπόρο-μοναδικό-ξεχωριστό τουριστικό χωριό.
Για να πραγματοποιηθεί ο παραπάνω στόχος, αυτός ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού τουριστικού τοπικού προιόντος, θα έπρεπε να διαθέτουμε τις εξής ιδιότητες-αρετές: γνώση-αυτοπεποίθηση-αυτοσεβασμό-συλλογικότητα-εργατικότητα-οργάνωση και αγάπη προς τον τόπο μας, το φυσικό περιβάλλον και τις παραδόσεις.
Οι άνθρωποι στο MYWLYNNONG, στο καθαρότερο χωριό της Ασίας, πιστεύω ότι έχουν πολλές από αυτές τις αρετές. Αναρρωτιέμαι εμείς πόσες διαθέτουμε;

Τί θα θέλαμε άραγε να θυμούνται ή να γράφουν για εμας στο μέλλον; Ότι στην εποχή μας το νερό στα πηγάδια έπαψε να είναι πόσιμο; Ότι σταμάτησε να υπάρχει ζωή στα ποτάμια και στη θάλασσά μας; Ότι η ζωή μέσα στα σκουπίδια έγινε για εμάς τρόπος ζωής; Ότι γίναμε ευρωπαικό κέντρο βουδιστικού διαλογισμού, χάνοντας την ιστορική μας ταυτότα; Ότι περνούσαμε καλά και οι άλλοι μας ζήλευαν;
Τελευταίο σχόλιο, οι κοινωνίες και τα άτομα για να προκόψουν πρέπει να έχουν όραμα, να θέτουν υψηλούς στόχους και να παλεύουν σκληρά για να πετύχουν κόντρα στις δυσκολίες, κόντρα στη σημερινή κρίση. Η αδιαφορία, η αδράνεια, η στασιμότητα, η αμάθεια, ο διχασμός και η παράδοση στο έλεος της τύχης θα είναι το τέλος.

Αρίλλας


Ιωάννης Π. Παπαδόπουλος

 

Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://achhikhabre.com/mawlynnong-asias-cleanest-village-meghalaya-india/