ΠΡΌΤΑΣΗ-ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΙΛΛΑ

Γνωρίζουμε όλοι πως η διαχείριση των απορριμάτων στο νησί μας πάσχει εδώ και χρόνια και η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο από τα τελευταία δυο χρόνια, αντιθέτως τα πράγματα γίνονται κάθε μέρα και χειρότερα.

Το να εκφράζουμε μόνο την αγανάκτησή μας και να χρησιμοποιούμε την κατάσταση αυτή για πολιτικές αξιώσεις και αντιπαραθέσεις είναι σαν να έχουμε πόλεμο με την Τουρκία και να χαιρόμαστε γιατί το πόλεμο τον προξένησε η κυβέρνηση και όχι το δικό μας κόμμα.

 

Εφόσον από τον Αρίλλα δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε την λύση για όλο το νησί και το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει, θα πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε αυτό το μειονέκτημα να το μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πάρουμε την ευκαιρία μέσα από την γενική καταστροφή που δέχεται το νησί μας να διαφημιστούμε, να κάνουμε ΔΩΡΕΑΝ προβολή του τουριστικού προορισμού μας κάνοντας πέντε απλά πράγματα που δεν θα κοστίσουν πολλά χρήματα αλλά θα έχουν ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ! (ΜΟΝΟ αν συνεργαστούμε με φιλότιμο, συνεργασία, αλληλεγγύη και συναδελφικότητα), να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις και νοικοκυριά του Αρίλλα και ευρύτερης περιοχής:

  • Να μην πετάμε κλαδιά , χόρτα, η ξύλα στους κάδους.

  • Τα συμικτα σκουπίδια να τοποθετούνται ΜΟΝΟ σε μεγάλες μαύρες σακούλες δεμένες ερμητικά με δεματικά ώστε να μην βρωμάνε σε περίπτωση καθυστέρησης της αποκομιδής. Ούτε σακούλες με αποφάγια έξω από κάδους. ΜΟΝΟ μέσα και με το καπάκι κλειστό.

  • Το γυαλί να το μαζεύουμε χωριστά και να το παίρνουμε στους κώδωνες περισυλλογής που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.

  • Να μην πετάμε μπάζα στους κάδους.

  • Να μην πετάμε μεταλλικά αντικείμενα, ούτε ηλεκτρικές η ηλεκτρονικές συσκευές.

  • Να κομποστοποιούμε τα οργανικά απορρίμματα στον κήπο μας,

  • Να φροντίζουμε για την καθαριότητα των κάδων στην γειτονιά μας.

  • Να μην αφήνουμε τα μεγάλα και βαρέα αντικείμενα( ψυγεία, κουζίνες, στρώματα , καναπέδες κτλ) δίπλα στους κάδους. Υπάρχει υπηρεσία του δήμου που μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο και να περάσουν να τα πάρουν.

Να κάνουμε την δική μας διαλογή στην πηγή σε ένα υλικό που καταλαμβάνει μέχρι και 60% του όγκου των σκουπιδιών που παράγει ο Αρίλλας: “ΤΟ ΧΑΡΤΙ” που είναι και το πιο καθαρό από όλα τα άλλα υλικά. Το υλικό αυτό μπορούμε να το αποθηκεύουμε σε ένα κοινό σημείο που θα αναλάβει ο ιδιώτης που το διαχειρίζεται να το παίρνει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορούμε να προσλάβουμε ένα άτομο να το μεταφέρει από τις επιχειρήσεις μας σε εύλογες ώρες και να το παίρνει στο χώρο φύλαξης του ΚΑΘΑΡΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ.
Θα χρειαστούμε έναν κοινό χώρο που θα μπορέσουμε να εναποθέτουμε το υλικό χωρίς να βρέχεται.
Το που θα είναι αυτός ο χώρος είναι ένα πρόβλημα αλλά αν δεν το ψάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ δεν μπορούμε να λέμε την κλασική ελληνική φράση “ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ”.

Αυτή η κίνηση θα μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών στους δημοσίους κάδους. Όσο πιο αποτελεσματικά το κάνουμε τόσο λιγότερο θα γεμίζουν οι κάδοι.
Με αυτόν το τρόπο θα έχουμε
ηθικό δικαίωμα να αποτρέψουμε το φαινόμενο κατά το οποίο οποιοδήποτε που προέρχεται από άλλες περιοχές του νησιού να μπορεί να πετάει τα σκουπίδια του στους δημόσιους κάδους μας καθώς θα έχουμε κοινοποιήσει το κίνημα του Αρίλλα στα τοπικά ΜΜΕ αλλά και μεταξύ των διπλανών χωριών με δημόσια διαβούλευση.

Ο Αρίλλας θα πρωτοτυπήσει, θα ακουστεί και ίσως θα τον ακολουθήσουν και άλλες περιοχές . Αν όμως υπάρχει στο νησί μας ένα μέρος που μπορεί να γίνει για πρώτη φορά αυτό δεν είναι άλλο από τον τόπο μας.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ, θα έχουμε δώσει την δική μας μάχη απέναντι σε αυτόν στον εχθρό και θα είμαστε οι ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαδικασιών επίλυσης του προβλήματος.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με το άνοιγμα του ΧΥΤΥ ή με δημιουργία νέου ΧΥΤΑ κτλ.
Η διαχείριση σκουπιδιών στον τόπο μας
είναι και θα είναι για χρόνια τριτοκοσμική αν δεν αλλάξουμε ΕΜΕΙΣ... Όσοι έχετε δουλέψει πρόσφατα στο εξωτερικό όπου δεν έχουν πρόβλημα διαχείρισης, ούτε ΧΥΤΑ ή χωματερές, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι επιχειρήσεις έχουν πολύ πιο δύσκολους κανονισμούς. Πρέπει να διαχωρίζουν, πλαστικά, χαρτικά, να πλένουν τα κονσερβοκούτια, οι φιάλες διαλέγονται ανά χρώμα γυαλιού να κρατάν τα σκουπίδια σε ειδικά ψυγεία μέχρι την ημέρα και ώρα που θα περάσουν να τα πάρουν, ΧΡΕΟΝΩΝΤΑΙ ανάλογα με τον όγκο και την συχνότητα διακομιδής. Αυτό δεν απέχει πολύ από την σκληρή πραγματικότητα που σε πολύ σύντομο χρόνο θα μας ανακοινωθεί από τους φορείς του κράτους.
Εμείς ας κάνουμε ένα βήμα μόνο... τι έχουμε να χάσουμε?