Μονή Αγίας Τριάδας

Από τους τοπικούς φορείς του Αρίλλα:
·    Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Αρίλλα Κέρκυρας
·    Πολιτιστική Πρωτοβουλία Αρίλλα
·    Αθλητική Ένωση Αρίλλα Καββαδάδων

Προς:  

·  Δημάρχους της Κέρκυρας
·  Τοπικούς δημόσιους φορείς
·  Πολιτιστικούς & Αθλητικούς συλλόγους
·  Σωματεία  και τοπικά συμβούλια του νησιού μας
·  ΜΜΕ

Ένα παιχνίδι αναζήτησης θησαυρού
Λέξεις κλειδιά – έννοιες κλειδιά

·  Προστασία του Περιβάλλοντος
·  Πολιτιστική Κληρονομιά
·  Καθαριότητα και Βιώσιμη  Ανάπτυξη
·  Περιπατητικός Τουρισμός

Μια ιδέα – πρόταση  που συνδυάζει τις παραπάνω έννοιεςΣτην Κέρκυρα υπάρχουν 138 χωριά, άλλα τόσα  τοπικά  συμβούλια και  πολιτιστικοί ή αθλητικοί σύλλογοι. Σε κάθε χωριό υπάρχει ένας ή περισσότεροι “θησαυροί” που αξίζει να τους δει και να τους ανακαλύψει κανείς.

Ας γίνει η πρόταση αυτή ένα παιχνίδι “Αναζήτησης του Χαμένου Θησαυρού”.  Είναι μια προσέγγιση  που δεν έχει τοπικούς περιορισμούς αλλά ούτε και ημερομηνία λήξης.

Οι κάτοικοι κάθε περιοχής επιλέγουν και αναδεικνύουν ένα ή περισσότερα αξιοθέατα στο χωριό τους. Αυτά μπορεί να είναι μια λίμνη, μια βρύση, ένα σπηλαίο, ένας καταρράκτης, μια εκκλησία-μοναστήρι, ένα εργοστάσιο, η κορυφή ενός λόφου, ένα παραδοσιακό κτίριο, ένα πέτρινο γεφύρι, ένα υπεραιωνόβιο δένδρο, ένα παραδοσιακό ή σύγχρονο ελαιοτριβείο, μια παραλία, ένα ιστορικό μνημείο και άλλα πάρα πολλά.

Για όλα τα σημεία αυτά οργανώνονται τοπικές δράσεις ώστε αυτά να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω μονοπατιών και αγροτικών δρόμων.

Οι κάτοικοι κάθε χωριού “υιοθετούν”, φροντίζουν, καθαρίζουν, καλλωπίζουν το αξιοθέατο τους καθώς και το μονοπάτι ή τον αγροτικό δρόμο που το συνδέει με το σημείο ενδιαφέροντος του επόμενου γειτονικού χωριού.

Τέλος, σηματοδοτείται το δίκτυο των μονοπατιών που συνδέει όλα τα παραπάνω αξιοθέατα αλλά και εκδίδεται ταξιδιωτικός οδηγός με καταγεγραμμένο το δικτυο των μονοπατιών και το σύνολο των αξιοθέατων (ίσως και μια ιστορική, περιληπτική περιγραφή κάθε “τοπικού σταθμού”). Αναδεικνύεται, έτσι, η τοπική ιστορία και παράδοση μέσα από την άμεση, περιπατητική επαφή των επισκεπτών με τους “τοπικούς σταθμούς” κάθε χωριού και παρουσιαζεται η λαϊκή ιστορία της Κέρκυρας ενοποιημένη σε μια αξιόλογη θεματική,  περιπατική και λαοφραφική έντυπη απεικόνιση.

Αναλυτικότερα, κάτοικοι του ίδιου χωριού (ή αλλιώς του σύγχρονου χωροχρόνου) με έντονες πολιτιστικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες και με αγάπη για τη γενέτειρά τους, φροντίζουν, καθαρίζουν, προστατεύουν τον τόπο τους και μεταδίδουν  αυτή την υπεύθυνη συμπεριφορά και στους υπόλοιπους συγχωριανούς τους.
Με προσωπικά υπεύθυνη επιλογή και λελογισμένη συμπεριφορά αναδεικνύουν το πολυτιμότερο  αξιοθέατο  που κατά τη γνώμη τους εδρεύει στο δικό τους στενό περιβάλλον.
Μέσω του δίκτυου των μονοπατιών, τα γειτονικά χωριά συνδέονται μεταξύ τους και ενισχύεται το αίσθημα συνεργασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Δημιουργείται ένα πνεύμα  ευγενούς άμιλλας. Αναδεικνύεται ένας άγνωστος για τους περισσότερους πλούτος της κερκυραιϊκής φύσης και του τοπικού πολιτισμού. Αναβιώνει η αγνή και ειλικρινής συνεργασία των Κερκυραίων χωρικών της παρελθούσης γενιάς, η ανόθευτη ζωή των ανθρώπων του χωριού που συμμετείχαν στα πανηγύρια του γειτονικού χωριού ως άλλοι μακρυνοί περιπατητές (καθώς περπατούσαν ώρες και ώρες για να απολαύσουν τους χορούς του γειτονικού πανηγυριού) ή που με πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας βοηθούσαν ο ένας τον άλλο στις αγροτικές εργασίες κάθε υποστατικού.
Καλλιεργείται πνεύμα σεβασμού και αγάπης για το φυσικό περιβάλλον, την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά, απαραίτητα στοιχεία για την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική μας αυθυπαρξία.
Το πυκνό, μήκους εκατοντάδων χιλιόμετρων, δίκτυο των μοναδικά εξαιρετικών μονοπατιών και αξιοθέατων θα προσφέρεται για τους περιπατητές επισκέπτες όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το φθινόπωρο και την άνοιξη. Θα αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και μάλιστα εκτός της κύριας τουριστικής περιόδου.  

Η πρόταση μας στηρίζεται στην ιδέα της λεγόμενης βιώσιμης ανάπτυξης.
Η οικονομία του νησιού μας είναι απολύτως εξαρτημένη από την κατάσταση του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος είναι απόρροια τη δράσης του ανθρώπου. Δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του τουριστικού προϊόντος χωρίς σεβασμό στο φυσικό μας περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ο καθένας εδώ έχει μεγάλη ατομική και κοινωνική ευθύνη. Ωστόσο, η οργανωμένη πολιτεία και οι οργανώσεις φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο  της ευθύνης.

Η πρόταση απευθύνεται προς όλες τις έννομες οργανώσεις (συλλόγους και τοπική αυτοδιοίκηση), ώστε μέσω μιας συνεργασίας και ενός συντονισμού, η κάθε κοινότητα μόνη της και στο δικό της χώρο να σταθεί ικανή να αποδώσει ένα χειροπιαστό περιεχόμενο στις αναφερόμενες προτάσεις.

Πιστεύουμε  ότι η υλοποίηση της ιδέας θα μπορούσε να στηριχτεί στα προγράμματα της ΕΕ (ΕΣΠΑ).


Επικοινωνία:     Ιωάννης Παπαδόπουλος  Τηλ: 6944528593  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
        Δημήτριος Κούρκουλος    Τηλ: 6945810842  email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.