Από τον Ιούνιο του 2018 άρχισαν να δημιουργούνται κέντρα ανακύκλωσης στην Κέρκυρα. Το 2018 το νησί μας πέρασε μια δύσκολη κατάσταση με την διαχείριση των απορριμάτων.
Την ίδια στιγμή που όλος ο πολιτισμένος κόσμος παράγει πλούτο και ενέργεια από τα απόβλητα, εμείς τα θάβουμε, τα καίμε ή τα πετάμε ακόμα σε αυτοσχέδιες χωματερές, δηλαδή φτιάχνουμε ενσυνείδητα εστίες πυρκαγιάς και μολύνουμε αέρα, εδάφη και νερά και το κερασάκι στην τούρτα: αναρτούμε εικόνες των βουνών από σκουπίδια που κάνουν το γύρο του κόσμου....
Προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον, η οικονομία και η υγεία των κατοίκων των γύρω χωριών, για να υποστηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση, μακριά από λύσεις τύπου «χωματερής», οι κάτοικοι σε επίπεδο συνοικίας, χωριού, οικισμού και γειτονιάς, έχουν ηδη αρχίσει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη μείωση των απορριμμάτων τους. Τη διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων, την επαναχρησιμοποίηση, ακόμη και την κομποστοποίηση, όπου αυτό είναι δυνατό.
Μια πολύπλευρη κινητοποίηση από τοπικές πρωτοβουλίες κατοίκων, πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία, ομάδες εθελοντών, μικρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις ανακύκλωσης, κ.ά., έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται και αρχίζουν να αλλάξουν τα δεδομένα πραγματοποιώντας τα μικρά κέντρα ανακύκλωσης.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν: στους Λιαπάδες , στο Σπαρτύλα στις Σινιές, στην Λευκίμμη, στο Τεμπλόνι, στους Παγοιυς , και στην Δασσια. Περισσότερες πληροφορίες για κάθε ένα κέντρο ξεχωριστά βρίσκονται παρακάτω.
Αν επισκεφθείτε κάποιο κέντρο έχετε υπόψιν ότι αυτά λειτουργούνται από εθελοντές, οπότε μπορείτε να τους βοηθήσετε έχοντας τα ανακυκλωσιμα σας καθαρά, χωρις υπολείμματα, στεγνά και συμπτυγμένα.
Λιαπάδες : στην πολιτιστική αίθουσα διπλά στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Είναι ανοιχτά κάθε Δευτέρα και Παρασκευή 16:00-17.30. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στους Λιαπαδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το κέντρο αυτό. Επίσης κάτοικοι των Λιαπαδων και των γύρω περιοχών μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Υπάρχουν εκεί εθελοντές που μπορούν να βοηθήσουν.
Σπαρτύλας : 500 μετρά πάνω από το κέντρο του χωριού, στα αριστερά του δρόμου. Είναι ανοιχτά Δευτέρα 17:00-19:00 και Παρασκευή 17:00-19:00. Υπάρχουν εθελοντές εκεί πρόθυμοι να βοηθήσουν.
Σινιες: βόρεια από την μάντρα οικοδομικών οικοδομικών υλικών του Γεωργίου Βλάχου στον κεντρικό δρόμο. Είναι ανοικτά Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο 10:00-12:00. Υπάρχει εκεί εθελοντής για βοήθεια.
Λευκίμμη: Στη Λευκίμμη δίπλα στην ανακύκλωση σιδήρου ΚΑΝΑΡΙΣ ( 100μ. από το LIDL). Ανοικτά Δευτέρα και Τετάρτη 10.00 με 12.00 και Σάββατο 15.00 με 17.00 Τεμπλόνι:Από 16 Οκτωβρίου στην αυλή του νηπιαγωγείου (προσωρινά). .Είναι ανοιχτά κάθε Δευτέρα και Παρασκευή 16:00-18.00.
Πάγοι: Απο την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 12.00-14.00 απέναντι απο το παλιό σχολείο στους Πάγους.
Δασσια: στην περιοχή του Εδέμ στην παραλία της Δασσιας. το Σάββατο 11.00 με 13.00 και Τρίτη 16.00 με 17.30. Θα είναι παρόντες εθελοντές για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.
Αρίλλας: Ο σύνδεσμος επιχειρηματιών Αρίλλα μετά από διαβουλεύσεις κατάφερε να βρει ένα προσωρινό χώρο σε κεντρικό σημείο του οικισμού για την δημιουργία Κέντρου Ανακύκλωσης ώστε να λάβει χώρα η εθελοντική ανακύκλωση και στην περιοχή μας.
Ο χώρος αυτός θα είναι ένα μέρος του συνολικού οργανωμένου πιλοτικού πλάνου για τον Αρίλλα που περιλαμβάνει την απομάκρυνση των κάδων από τα κεντρικά σημεία της περιοχής και την δημιουργία συνοικιακών σημείων με δημόσιους η ιδιωτικούς κάδους που θα χρησιμοποιούνται μόνο από τους συμβεβλημένους της εκάστοτε γειτονιάς πολίτες.
Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η άναρχη εναπόθεση σύμμεικτων και κάθε λογής απορριμάτων σε κοινά σημεία από περαστικούς.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βασιστούν σε απλές μεθόδους ( κομποστοποίηση κτλ) που δεν θα επιβαρύνουν τους κάδους με αποφάγια και οργανικά απορρίμματα. Θα πρέπει να διαχειριστούν τους δικούς τους κάδους με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν όσο λιγότερα σκουπίδια γίνεται και να είναι υπεύθυνοι για τον χώρο που τα φυλάσσουν μέχρι να γίνει η αποκομιδή.
Είδη μερικοί ιδιοκτήτες από μικρά ξενοδοχεία και μονάδες τις περιοχής μας προτείνουν να τοποθετήσουν εντός των χώρων τους συστοιχίες μικρών κάδων για διαλογή σε 4 σημεία κατευθείαν από τους επισκέπτες τους.
Τα τοπικά νοικοκυριά μας θα πρέπει να συνεργαστούν ανά γειτονιά και να είναι υπεύθυνοι για την τάξη και την καθαριότητα του κάθε σημείου που θα έχουν κάδους τις δικαιοδοσίας τους.
Όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς της περιοχής (Πολιτιστικός . Σύλλογος, Αθλητική Ένωση, Τοπικά συμβούλια και εθελοντικές ομάδες) θα πάρουν μέρος στην διάδοση, ενημέρωση, παρότρυνση αλλά και εκπαίδευση αυτού του πιλοτικού πλάνου που πιστεύουμε πως είναι και ο μοναδικός τρόπος όποιες και αν είναι οι πολιτικές αποφάσεις που θα πάρουν οι μελλοντικοί “υπεύθυνοι”.
Στη συνέχεια θα πρέπει να ασκήσουμε όλοι πίεση με την βοήθεια των εκπροσώπων του δήμου και της πολιτείας να καταργηθούν οι μεγάλοι χώροι που συγκεντρώνονται οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Αν έχουμε την ίδια εικόνα που είχαμε και πέρυσι τότε οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για την υγεία και ασφάλειά μας. ...
ΟΔΗΓΙΕΣ \ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
Οι συντοπίτες μας θα πρέπει να αποκτήσουν μια πολύ απλή συνήθεια που την κάνουν ήδη εδώ και δεκάδες χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες ανά τον κόσμο η οποία λέγεται: ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ (ΣΕ 6 ΡΕΥΜΑΤΑ) .
Το κέντρο ανακύκλωσης θα έχει μεγασάκους που ο καθένας μας θα μπορεί να αφήσει τα παρακάτω ανακυκλώσιμα υλικά.
- Αλουμίνιο: Κουτιά από αναψυκτικά, μπύρες, τσάι κ.α
- Λευκοσίδηρος: Κουτιά από γάλα εβαπορέ, κονσέρβες τόνου, ζωοτροφών, τοματοπολτού κ.α.
- Πλαστικό: Μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, σαμπουάν, κεσεδάκια από γιαούρτι κ.α.
- Γυαλί: Μπουκάλια και βαζάκια από χυμούς, ποτά, τρόφιμα κ.α.
- Χαρτί και Χαρτόνι: Καθαρό χαρτί, χαρτόνια, εφημερίδες, περιοδικά, χαρτοσακούλες, κουτιά από πίτσες, κτλ
- Περιτυλίγματα / άλλα πλαστικά: Συσκευασίες από συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά,, ζάχαρη, απορρυπαντικά, σοκολάτες, παγωτά κ.α.
Πως κάνουμε ανακύκλωση ?
Ξεχωρίζουμε πάντα τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
Αδειάζουμε ή ξεπλένουμε πάντα τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και βγάζουμε τα καπάκια τους πριν τις πετάξουμε στους κλωβούς ανακύκλωσης
Συμπιέζουμε τις συσκευασίες όσο μπορούμε, ώστε να έχουν το μικρότερο δυνατό όγκο.
Τα καθαρά πλέον υλικά αυτά δεν θα επιβαρύνουν το νησί μας καθώς η αποκομιδή τους θα γίνεται αποκλειστικά από ιδιώτες και φορείς που ασχολούνται επαγγελματικά με την διαχείριση των υλικών αυτού του είδους και θα μεταφέρονται κατευθείαν σε εργοστάσια ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε την πρόοδο και καλυτέρευση της ζωής μας. Όλα αυτά τα παραπάνω θα τα κάνουμε ούτως ή άλλως υποχρεωτικά στο κοντινό μέλλον.
Τι έχουμε να χάσουμε αν το κάνουμε μια μέρα νωρίτερα;
Ακολουθούν φωτογραφίες από τα ηδη υπάρχων Κέντρα στο νησί μας.